Gyógyturizmus
Szívkórház és mofettája PDF Nyomtatás E-mail

A kovásznai Szívkórház Románia legnagyobb ilyen jellegű rehabilitációs központja, ahová az ország minden tájáról érkeznek betegek.
Az egészségügyi intézmény 2010-ben ünnepelte fennállásának ötvenedik évfordulóját, akkor dr. Benedek Géza nevét vette fel, aki nemcsak alapítója volt a kórháznak, hanem 1960 és 1986 között meghatározó személyisége, külön egyedi gyógyterápiát kidolgozó és sikeresen felfejlesztő igazgatója is.

Szívkórház erkélyén


A kovásznai szívkórház mofettája (széndioxid-gázfürdője) világ-viszonylatban is igen jelentős. Nemcsak rendhagyó, hatalmas geometriája helyezi pódiumra (100 négyzetméter gázmedence-felület, 220 köéter űrtartalom), hanem az itt elvégzett napi 450–500 kezelési eljárás is, amely már a maga nemében különlegességnek számít.

 
Kovászna Módszer PDF Nyomtatás E-mail
A hagyományos szívgyógyászatban használt kezelési módokat ötvözi a kovásznai jellegzetességekkel. A Kovászna-módszer alapjait dr. Benedek Géza teremtette meg, illetve fejlesztette ma is sikeres minőségűvé. A természetes adottságokból (borvíz, mofetta, levegő) eredő gyógytényezők a racionális, egészséges táplálkozással (zsír- és sószegény étrend), a rendszeres testmozgással, aktív pihenéssel társítva képezik  a szív- és érrendszeri betegségek gyógyszermellőző kezelését. A cél a befolyásolható klasszikus kockázati tényezők leküzdése: a magas vérnyomás normalizálása, a dohányzás elhagyása, a vérzsírszint csökkentése, a cukorbetegség megfelelő kezelése, a súlyfölösleg ledolgozása és főleg a rendszeres mozgás.
 
Gyógyuljon Kovásznán PDF Nyomtatás E-mail

Európa gyógyüdülői között Kovásznát egyedivé teszi a csak rá jellemző sajátosság: a negatív ionokban gazdag, mérsékelt övezeti mikroklíma, az ásványi anyagokban nagyon változatos, széndioxidban gazdag ásványvízforrások sokasága és a mofetták együttes előfordulása.

Ezért joggal nevezte dr. Szabó Endre marosvásárhelyi professzor Kovásznát a természet ajándékának.
Ez tette lehetővé, hogy Kovászna a szívbetegek legfontosabb hazai gyógyüdülőjévé váljon. A helybeli szívkórház Románia legnagyobb ilyen jellegű rehabilitációs központja,  ahová az ország minden tájáról érkeznek betegek.
A szívkórház több évtizedes fennállása alatt az itt dolgozó szakorvosok a marosvásárhelyi egyetemi klinikák és a bukaresti Országos Balneológiai Intézet kutatóival együtt tanulmányozták és véleményezték a kovásznai egyedi gyógyítási lehetőségek javallatait és ellenjavallatait.


Gyógytényezők:


Kovásznán több tucat borvízforrás tör a felszínre, szénsavas, természetes ásványvizek, gazdag vastartalmúak, enyhén kénesek, brómosak, lítiumosak, arzénosak, amelyek gyógyhatásukról híresek. A kovásznai ásványvizeket először 1548-ban említik, 1882-ben egy Trieszten megrendezett kiállításon a Horgász-forrás víze aranyérmet kapott.
A természetes mofetták (gőzlők) vulkanikus utóműködésből származó, főleg széndioxidból álló természetes gázfeltörések. A kovásznai mofetták több mint 90%-os széndioxid-koncentráltságot is elérnek. A kis mennyiségben előforduló sugárzó radon értékes természetes gyógytényező, amely kiegészíti a mofetták széndioxidjának hatását.
Kovásznán a negatív ionokban gazdag tiszta levegő, az erdő közelsége is hozzátartozik az alkalmazott gyógytényezőkhöz.


A természetes gyógytényezők hatása a szívre és az érrendszerre:


A mofettagáz túlnyomó többségét alkotó széndioxid a bőrön át hatol be a szervezetbe, hatására tágulnak a végtagok verőerei, javul a vénás visszafolyás, valamint a szívizom vérellátása. A mofettázás következtében csökken a magas vérnyomás, nő a bőr hőmérséklete, javul a beteg szerv vérellátása. A gáz értágító hatása rendkívül kedvezően befolyásolja az érszűkületes és reumatikus panaszokat.  Bizonyított, hogy a mofettázás növeli a sportteljesítményt az izmok jobb vérellátásának következtében, de hasonló okból a férfiak számára potencianövelő hatása is van.
Szénsavas borvízfürdők: a magas széndioxid-tartalmú kádfürdők jótékony szerepét a bőr felületére lerakodó széndioxid-buborékok mechanikus és termikus hatása váltja ki. Ezáltal csökken a perifériás vérerekben az ellenállás, ennek nyomán csökken a vérnyomás, javul a szív működése.
Kovásznán eredményesen kezelhető betegségek:
Szív- és érrendszeri betegségek:
A végtagok érelmeszedése okozta érszűkület, érfal- és kötőszövet-gyulladás (thromboangiitis obliterans), Raynaud-kór, magas vérnyomásos betegség, stabil angina pectoris, szívinfarktus utáni állapot, különböző szívműtétek utáni állapot, agyvérzés és agyi trombózis utáni idült állapot.
Egyéb javallatok:
A szív- és érrendszeri betegségek mellett a kovásznai mofettáknak jótékony hatása ismert a krónikus kopásos ízületi bántalmak (artrozisok), psoriasis, neurodermatitis, idült kismedencei gyulladások. Javulás érhető el megfelelő diétával egybekötve a cukorbetegséghez társuló polineuritisz, a köszvény kezelésében is.
A kovásznai szénsavas ásványvíz nemcsak a fürdőkben nyújt természetes gyógyulási lehetőséget, hanem ivókúrára is alkalmas, számos betegségre gyógyír (krónikus epe- és gyomorbántalmak, magnézium- és vashiányos állapotok). Mivel a borvízforrások ásványi összetétele forrásonként változó, így mindegyiknek megvan a sajátos javallata.
Természetesen mint minden gyógytényezőnek, így a kovásznai mofetta- és borvízfürdős kezelésnek is vannak ellenjavallatai.
Általános ellenjavallatok: terhesség, rosszindulatú daganatok, bármilyen betegség heveny fellángolása, fertőző betegségek, epilepszia, súlyos pszichiátriai kórképek, drogfüggőség (ideértve az alkoholizmust is).
Szív- és érrendszeri ellenjavallatok: súlyos szívelégtelenség, malignus szívritmus-zavarok, a szívinfarktus akut szakasza, instabil angina pectoris.

A kovásznai szívkórház, illetve a szállodákhoz tartozó kezelőközpontok honlapjukon részletesen bemutatják, milyen kezelési lehetőségekkel rendelkeznek. A kovásznai természetes gyógytényezőket gyakran kiegészítik diétával, gyógytornával, masszázzsal, elektroterápiával.

A természetes gyógytényezők alkalmazása kúra formájában történik, ennek optimális időtartama 16–21 nap. 

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/infocova/public_html/templates/info_covasna/html/pagination.php on line 129

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/infocova/public_html/templates/info_covasna/html/pagination.php on line 135

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/infocova/public_html/templates/info_covasna/html/pagination.php on line 129

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/infocova/public_html/templates/info_covasna/html/pagination.php on line 135


2. oldal / 2