Cetatea Zânelor PDF Imprimare Email

Pe culmea munţii Miske, la o distanţă de 5 kilometri de centrul oraşului Covasna se găseşte cetatea cunoscută de localnici sub denumirea de cetatea lui Miske sau a cetatea Zânei Ileana Cosânzeana.
Legendele populare ne povestesc că în cetate a locuit Ileana Cosânzeana, ale cărei comori erau ascunse în beciurile clădirii. Intrarea secretă în pivniţă era păzită, conform legendei, de un cocoş care adormea doar o singură dată în şapte ani, ocazie cu care porţile secrete se deschideau, iar cel care ghicea momentul potrivit, putea face rost din pivniţă de flori cu diamante. Conform unei alte legende, comorile cetăţii păzite de balauri pot fi descoperite în noaptea zilei Sfântului Gheorghe de către cel de-al şaptelea copil al unei familii, dar numai dacă este lună plină şi dacă în noaptea precedentă un strămoş i s-a arătat în vis, spunându-i cum să ajungă la comoară.
Legendele mai afirmă că cetatea lui Miske era legată de Bálványos cu o punte de aur, pe care se plimba Zâna singură ori împreună cu suita ei, dintr-o cetate în alta. După ce Zâna a părăsit lumea pământeană, cetatea a intrat în paragină. Pomii fructiferi şi tufele de rozmarin sălbăticit din jurul ei sunt însă mărturiile existenţei grădinii Zânei. Se povesteşte că zânele stropesc chiar şi azi florile în nopţile cu lună plină.
Ruinele cetăţii se pot vizita şi astăzi, este o plimbare plăcută din Valea Zânelor, pe potecă semnalizată, cu un urcuş pe serpentine. De la cetate se deschide o privelişte de neuitat spre oraş.