Izvoare de apă minerală PDF Imprimare Email

Covasna mai este numită oraşul apelor minerale, datorită bogăţiei sale în izvoare de apă minerală de diverse feluri. Apele minerale se utilizează foarte eficient în tratarea diferitelor boli. Unele se folosesc pentru băi curative, altele pentru cură internă, dar totodată şi ca apă de masă.
În centrul oraşului puteţi degusta mai multe izvoare de apă minerală naturală, astfel din izvorul Kati, izvorul Elvira din Izvorul de lângă Şcoală, şi izvorul de lângă Pârâul Covasna.

Izvorul Elvira se află în parcul central, aici, de fapt, apa minerală curge din două izvoare diferite, reunite într-unul singur, dintre care unul este foarte sărat, localnicii recomandându-l pentru atenuarea mahmurelii, fiind numit şi „izvorul beţivilor”, cu efecte terapeutice asupra problemelor gastro-intestinale.
Ambele izvoare au fost exploatate înainte de 1989, apa primului ajunge la suprafaţă de la 75 de metri adâncime, fiind utilizată pentru cură internă de către pacienţii hotelurilor, precum şi de către localnici. Izvorul Elvira are o apă puternic feruginoasă, bicarbonată, clorurată, sodică, hipotonă, carbogazoasă, fiind recomandată după deferizare pentru cură internă în caz de enterocolite, cure de diureză, afecţiuni care necesită cure de colereză.
Izvorul Kati se află în faţa hotelului Hefaistos. Are un gust foarte plăcut, apa lui este preferată de localnici ca şi apă de masă. Caracteristicile sale sunt: bicarbonată, clorurată, sodică, hipotonă, carbogazoasă, fiind recomandată pentru tratarea enterocolitei. La Dăneşti, în 2010, la Aquarius – festivalul apei minerale din Ţinutul Secuiesc a fost  cu premiul al treilea dintre mai bine de 40 de izvoare.
Izvorul de lângă Şcoală îl găsiţi în spatele hotelurilor Cerbul şi Căprioara, în vecinătatea Liceului „Kőrösi Csoma Sándor”. Apa lui este feruginoasă, bicarbonată, clorurată, sodică, carbogazoasă, hipotonă. Indicaţii terapeutice: sindrom nevrotic, tulburări circulatorii arteriale şi venoase cronice, hipertensiune în forme uşoare.
Izvorul de lângă Pârâul Covasna e aproape de Hotelul Covasna. Izvorul nu curge permanent. Apa de la acest izvor este feruginoasă, bicarbonată, uşor sulfuroasă.